Ematsa projecta reutilitzar 1,3 hm3 d’aigua anuals que ara es llencen al mar

La iniciativa preveu injectar l'aigua a l'aqüífer del Gaià i funcionaria d'aquí a quatre o cinc anys.
El gerent d'Ematsa, Daniel Milán -en primer terme-, i el president d'Ematsa, Jordi Fortuny en una imatge d'arxiu. / Foto: Eloi Tost

29/08/2022

Eloi Tost / Tarragona.- L’Empresa Mixta d’Aigües de Tarragona (Ematsa) ha demanat formalment a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) reutilitzar 1,3 hm3 d’aigua anuals que ara es llencen al mar des de la depuradora de Tarragona Nord-Altafulla i, després d’un tractament, poder-los injectar a l’aqüífer del Gaià per disposar d’aigua potable. Així ho ha explicat a l’ACN el gerent d’Ematsa, Daniel Milan, que ha indicat que això suposaria reaprofitar una mica més d’un 10% de l’aigua que es consumeix cada any a Tarragona, el Catllar, els Pallaresos i la Canonja. La voluntat de la companyia tarragonina és que el projecte estigui en marxa d’aquí a “quatre o cinc anys”.

Dins la línia de finançament de l’ACA, Ematsa ja ha sol·licitat el projecte executiu per millorar les instal·lacions de la depuradora actual i adequar-la al nou tractament que es faria. A més, les dues parts estan negociant si en aquestes aportacions també s’hi inclou la construcció i explotació del nou equipament.

Milan ha comentat que l’aigua que es tracti s’acabarà de potabilitzar de forma natural dins l’aqüífer del Gaià, al qual l’increment d’aigua li seria beneficiós perquè actualment “està una mica estressat”. Pel gerent “el futur sembla clar que ha de passar per reutilitzar l’aigua” i que les línies de treball de l’empresa passen per “fomentar l’estalvi, millorar el rendiment de les xares i reutilitzar”.

Tot plegat ha de servir per reduir la dependència de l’aigua de l’Ebre que subministra el Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT). Una aigua que Ematsa en el darrer any i mig la paga un 26% més cara, tot i que la pujada no l’ha repercutida a la ciutadania. Entre els motius d’aquest encariment hi ha l’augment del preu de l’energia i del clor.

Així, Ematsa el juliol va distribuir 1 milió de m3 d’aigua, una xifra pràcticament idèntica a la de l’any passat. D’aquest volum, 936.500 m3 van arribar via CAT, mentre que 72.800 van ser de recursos propis. La companyia vol incrementar l’ús d’aigua pròpia i està fent un seguit d’accions per millorar els recursos propis. Entre aquests hi ha un estudi dels aqüífers de l’entorn per conèixer els volums disponibles i extraïbles de manera sostenible. Això ha permès impulsar la construcció i rehabilitació de captacions en dos pous. També s’està iniciant un projecte de protecció de la Mina de l’Arquebisbe i de millora de la seva eficiència hidràulica.

Milan ha remarcat que la zona en la qual més treballen és la dels barris de Llevant de Tarragona, que són els que tenen menys recursos alternatius. Amb tot, s’ha mostrat tranquil tot i la situació de sequera actual i ha afirmat que “el subministrament està garantit”. Fins i tot, ha apuntat, que Ematsa podria salvar un eventual tall de subministrament del CAT que durés uns dies.

PUBLICITAT

Port de Tarragona

PUBLICITAT

PUBLICITAT

banner Repsol

PUBLICITAT

banner URV

Notícies relacionades