Set detinguts a Girona i Barcelona en la desarticulació de 49 botigues online fraudulentes que venien productes que mai s’enviaven

Han estat localitzades víctimes a tota Espanya que mai havien rebut els articles.

26/08/2022

La Policia Nacional ha desmantellat 49 botigues online que operaven de manera fraudulenta en oferir i vendre productes que els seus compradors mai arribaven a rebre. Anunciaven tota mena d’electrodomèstics i productes informàtics a molt baix preu amb la intenció d’embutxacar-se els diners dels compradors sense fer-los arribar el producte suposadament adquirit. S’han dut a terme set detencions a les províncies de Barcelona i Girona i, a més, hi ha deu persones més investigades per delictes estafa a través de pàgines web.

L’operació va començar quan agents especialitzats, gràcies al ciberpatrullatge, van trobar una sèrie de webs aparentment fraudulentes, a través de les quals podrien estar duent a terme diferents tipus d’estafes i altres delictes similars. A les web es venien productes a molt baix preu, molt inferior al preu de mercat, que un cop adquirits pels compradors mai no els són enviats, quedant-se amb l’import total o parcial de la venda.

Funcionaven com a autèntiques botigues en línia fins al moment del pagament

El modus operandi consistia en la contractació de dominis que s’allotjaven en un servidor ubicat a Granollers, (Barcelona) ia través dels quals donaven servei a pàgines web que dissenyaven amb la intenció que aparentessin ser botigues en línia destinades a la suposada venda de tot tipus d’electrodomèstics i productes informàtics a preu molt baix. D’altra banda es dedicaven a la captació de persones que estiguessin disposades a administrar els dominis ia fer-se càrrec del funcionament de les botigues en línia, rebent comissions per les vendes.

Una vegada que les víctimes abonaven els productes ni rebien els articles ni aconseguien posar-se en contacte amb els suposats venedors, excepte en comptats casos que aconseguien un reemborsament del 70% del pagat, deixant un guany net del 30% restant als autors de la estafa.

Durant els més de sis mesos de recerca s’han arribat a detectar 49 botigues que operaven amb aquesta metodologia fraudulenta. Els agents han constatat l?existència de centenars de perjudicats per tot Espanya, que han estat víctimes d?un frau per un import que supera el mig milió d?euros.

Pàgines web no operatives

Els investigadors han detectat la participació de 17 persones que, presumptament, participaven en el delicte com a administradors dels dominis, entre els quals hi ha els dos principals implicats en la trama. Alguns dels investigats van afirmar haver estat enganyats en haver participat en un negoci que és legal només en aparença, si bé altres van manifestar gestionar les seves vendes en la modalitat coneguda com a “venda compartida”. Aquest mètode suposa que la venda d’un producte es correspon no amb la compra directa sinó amb la reserva del mateix, que podrà ser rebut quan deu persones més adquireixin aquest mateix producte i així successivament.

En el cas que el client sol·licités el reemborsament, només procedien a la devolució del 70% de l’import abonat, sent l’altre 30% guany per a la botiga. Les pàgines web investigades ja no es troben operatives, per la qual cosa no es poden fer vendes a través de les mateixes.

PUBLICITAT

Port de Tarragona

PUBLICITAT

PUBLICITAT

banner Repsol

PUBLICITAT

banner URV

Notícies relacionades