L’Audiència revoca una interlocutòria que acordava investigar el patrimoni d’Alay i insta el jutge a motivar-ho millor

05/07/2022

L’Audiència de Barcelona ha estimat parcialment el recurs interposat per la fiscalia i ha revocat una interlocutòria del jutjat d’instrucció número 1 de Barcelona que acordava la pràctica de diverses diligències respecte a Josep Lluís Alay, en concret investigar el seu patrimoni. La sala demana al magistrat que torni a dictar una resolució on motiva de forma concreta la pràctica d’aquestes diligències. Al seu parer, la motivació de la resolució és “concisa” i creu que en aquest cas, tenint en compte que el procés penal sobre les presumptes subvencions il·lícites de la Diputació de Barcelona es va obrir fa 6 anys, cal un “plus de motivació” que justifiqui aquesta nova investigació.

“La resolució exigia un plus de motivació per garantir el dret de defensa de l’investigat, explicar les raons i connexió d’aquesta nova línia d’investigació i evitar qualsevol indici de nul·litat”, diu l’Audiència.

Això sí, nega que es pugui afirmar que la investigació sigui “prospectiva”, com diu la fiscalia, però sí que admet que “no s’han poat de manifest en la resolució recorreguda les sospites sòlides que justifiquin la pertinença i necessitat d’aquestes diligències”.

A principis d’abril, la Guàrdia Civil va demanar al magistrat Joaquin Aguirre que ordenés a la Diputació l’entrega de documentació relacionada amb la investigació patrimonial contra Jordi Castells. En l’escrit s’apuntava que Castells es podria haver enriquit de forma il·lícita i de manera “injustificable” pel seu sou, diners que podrien procedir d’entitats subvencionades per la pròpia Diputació. La Guàrdia Civil apuntava que el compte corrent de Castells havia augmentat en 300.000 euros mentre va ser cap de l’Oficina de Cooperació Internacional i que havia comprat diversos immobles al comptat. A més, també s’haurien produït ingressos en efectiu al seu compte bancari per imports “incompatibles amb el seu sou”.

Per tot això, el magistrat Aguirre veia indicis contra Castells pels delictes de suborn, blanqueig de capitals i contra la hisenda pública. I d’aquesta manera el jutge justificava que si Castells va tenir aquest increment patrimonial sospitós, Alay també hauria de ser investigat per si va actuar de la mateixa manera, ja que era al càrrec quan es van finalitzar diversos expedients de subvencions investigats en la causa oberta el 2016 contra suposades ajudes irregulars de la Diputació a entitats vinculades al sobiranisme, anomenada operació ‘Estela’.

El jutjat va demanar a la Diputació de Barcelona que li donés la documentació sobre els viatges d’Alay mentre era comissionat de relacions internacionals de la corporació supramunicipal, entre el 2015 i el 2018. En una interlocutòria, el jutge deia que alguns viatges podrien no correspondre a l’àmbit competencial de la Diputació. A més, sospita que Alay es podria haver enriquit il·lícitament mentre era al càrrec, com també sospita que va fer el seu suposat predecessor, Jordi Castells, subdirector general de Cooperació Local de la Generalitat.

“Procedeix encomanar a la Guàrdia Civil que realitzi una investigació patrimonial al senyor Alay, per tal de determinar si es va enriquir il·lícitament, tal com sembla que va fer de forma molt notòria el seu predecessor, amb l’aprovació i finalització dels expedients que l’Oficina de Cooperació al Desenvolupament va acabar sota el seu mandat”, ordenava el jutge.

Aquestes noves diligències van ser recorregudes per la fiscalia, així com també per la defensa d’Alay, que considera que el jutge actua per motivacions polítiques.

PUBLICITAT

Port de Tarragona

PUBLICITAT

PUBLICITAT

banner Repsol

PUBLICITAT

banner URV

Notícies relacionades