1.700 persones es manifesten a Barcelona per denunciar les morts a les fronteres després de la “massacre” de Melilla

01/07/2022

Eli Don / Barcelona – 1.700 persones, segons la Guàrdia Urbana, s’han manifestat aquest divendres a Barcelona per denunciar les morts a les fronteres després de la “massacre” de Melilla. L’intent d’entrar a la ciutat a través del Marroc va acabar amb 37 víctimes i prop de 2.000 persones reprimides per les forces de seguretat. Els participants de la protesta d’avui s’han concentrat davant la delegació del govern espanyol per demanar una “investigació independent” que aclareixi què va passar. També han demanat “vies legals i segures”, la derogació de la llei d’estrangeria, transparència en les relacions entre Espanya i el Marroc, la fi de les devolucions “en calent”, així com la derogació dels rebutjos a la frontera.

Durant el recorregut s’han sentit consignes com ara ‘Europa és responsable i Espanya és responsable’, ‘No són morts, són assassinats’, ‘Les vides dels negres importen’ o ‘La policia tortura i assassina’. La marxa ha començat davant la delegació del govern espanyol al carrer Mallorca (que estava blindada amb tanques i agents dels Mossos) i ha continuat pel carrer Pau Claris i per la Via Laietana. Davant la comissaria de la Policia Nacional hi ha hagut una forta xiulada. La protesta ha finalitzat a la plaça d’Idrissa Diallo, on s’ha dut a terme un homenatge amb música i discursos.

En el marc de la manifestació s’ha llegit un comunicat, subscrit per 900 organitzacions i col·lectius i més de 5.000 particulars, s’indica que les polítiques migratòries han provocat la mort d’almenys 37 persones migrants i refugiades. “Els cossos estan sent enterrats a Nador sense realitzar autòpsies essencials per a una possible investigació, sense identificar i sense informar les famílies”, lamenten. Igualment, sostenen que “no havent-hi recursos suficients per atendre-les al hospital”.

Per tot això, com a resultat del “tracte cruel i inhumà i la omissió del deure d’auxili”, demanen que es dugui a terme una investigació independent que aclareixi les morts ocorregudes; així com la reparació de les víctimes -identificació, repatriació i informació a les famílies-“.

Segons les organitzacions, les darreres setmanes “s’han intensificat les batudes, persecucions i desplaçaments forçosos” al Marroc en autobusos, per part de la gendarmeria contra les comunitats migrants “que es veuen obligades a assentar-se als boscos propers a la ciutat de Nador”. Tot plegat “després del anunci de l’executiu espanyol mostrant suport a la iniciativa d’autonomia marroquina sobre la qüestió del Sàhara Occidental”, afegeixen.

En aquest sentit, les entitats i persones que donen suport al comunicat “se solidaritzen” amb els afectats i denuncien la “vulneració de la legislació internacional a matèria de drets humans, així com la legitimació del racisme institucional que agredeix els cossos negres a la frontera”.

D’altra banda, s’han convocat protestes simultànies en altres llocs de l’Estat com Madrid, Bilbao, Sevilla, Les Palmas de Gran Canària, València o Melilla.

PUBLICITAT

Port de Tarragona

PUBLICITAT

PUBLICITAT

banner Repsol

PUBLICITAT

banner URV

Notícies relacionades